Har du hørt om Matera?

Matera ligger i Sør-Italia og ble på 1950-tallet omtalt som en skamplett for Italia. I dag er den Italias mest unike og fascinerende by.

Matera gjennomgått en forvandling siden 1950-tallet, som satte byen på UNESCO’s verdensarvliste i 1993 og ga den status som europeisk kulturhovedstad i 2019.

Når du ankommer Matera blir du umiddelbart fanget av byens historie og sjarm. De smale, kronglete gatene og høye fjell som omgir byen, gir deg en følelse av å være i en annen verden.

Julepynt


Tusen år gamle «sassier»

Byen har sentrum nede i en kløft og derfra klynger husene seg oppover fjellsiden, men det er «sassiene» som imponerer mest. En «sassi» er hus hugget ut av kalkstein, som huler. Sassisene har vært bebodd i tusener av år. Som huller i en ost ligger sassiene i fjellsiden, noen veldig enkle - andre ligner på ferdige boliger med vegger bekledd med murstein og puss.

Materas innbyggere bodde i slike huler i fjellsiden helt frem til 1950-tallet hvor de ble flyttet til «ordentlige boliger» av myndighetene. På 80-tallet ble grottene igjen tatt i bruk som boliger, men da gjerne med innlagt vann og strøm. Enkelte er også restaurert og omformet til boutique hoteller og restauranter, som gir deg mulighet til å bo og spise i historiske omgivelser.

Julepynt

 

Kultur, historie og skjønnhet

Ønsker du å bli kjent med byen så ta deg en vandretur i de trange gatene og oppdag små bortgjemte butikker og kafeer eller besøk et av de mange museene i byen.

Er du morgenfugl, kan du oppleve soloppganger av de sjeldne. Det er også en særegenstemning på kvelden når solen går ned og byen lyses opp av et mykt gatelys.

Vil du ha hjelp til å planlegge og bestille din tur til Matera, eller er det noe annet du vil vi skal hjelpe deg med? Ta kontakt med Din Concierge på concierge@assistansemail.danskebank.no eller 987 02004  så hjelper vi deg.

Mer inspirasjon fra Din Concierge


10 ting å gjøre i Matera

 1. Besøk et hus hugget ut av kalksteinen og opplev hvordan mennesker har bodd i tusenvis av år.
 2. Bo på et av de fantastiske hotellene i en kalksteinshule.
 3. Besøk de mange utsiktpunktene over byen.
 4. Gå deg bort i byen og opplev et annet århundre i de små gatene gjemt vekk fra hovedgaten.
 5. Besøk en eller flere av de mange steinkirkene i byen.
 6. Ta en tur ned i de imponerende sisternene fra det 16. århundre under byen, som binder flere huler sammen. Disse ble i sin tid gravet ut for hånd og rommet på det meste over 5 mill. liter med vann.
 7. Legg ut på en vandretur langs etablerte stier ned til bunnen av kløften og kryss over hengebroen til den andre siden.
 8. Nyt fantastiske soloppganger og solnedganger når byen farges rosa.
 9. Nyt lokal mat og drikke.
 10. Ta en vandretur i byen på nattestid når den er opplyst av et mykt gult lys som skaper en magisk stemning som tar deg tilbake i tid.
Julepynt


Fakta om Matera

 • Matera ligger i regionen Basilicata i Sør-Italia.
 • Byen er kjent for sine såkalte "sassi", som er gamle steinhus som er hugget ut av kalksteinen og har vært bebodd i tusener av år.
 • Matera ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1993.
 • Byen har en rik historie som går tilbake til oldtiden, og var en av de første permanente bosetningene i Europa.
 • Matera var en av kulissene til den Oscar-vinnende filmen "The Passion of the Christ" (2004).
 • Byen har også et levende kulturliv med mange festivaler og arrangementer.
 • Matera har et utfordrende terreng med mye bakker og trapper.

Vil du ha hjelp til å planlegge og bestille din tur til Matera, eller er det noe annet du vil vi skal hjelpe deg med? Ta kontakt med Din Concierge på concierge@assistansemail.danskebank.no eller 987 02004  så hjelper vi deg.

Mer inspirasjon fra Din Concierge