Er ditt barn trygg på nettet?

Barn og ungdom er mye på mobilen og det er ikke lett å få med seg hva de opplever. For at de skal utvikle en god digital sikkerhetskompetanse, bør de har kompetente voksne rundt seg som kan ta en sikkerhetsprat med dem.

De fleste tenker at det er de eldre som er mest sårbare på nettet, men barn og ungdom blir også utsatt for utpressing.

I følge Politiet, har det vært en økning av salg av seksualiserte bilder og filmer som mindreårige har produsert av seg selv.

Kriminelle oppretter falske kontoer på Snapchat for å lure barn til å tro at de snakker med en på sin egen alder. Barnet så blir lurt til å sende et nakenbilde, og senere blir de presset til å sende flere bilder eller betale penger for at utpresseren ikke skal fortelle det til andre.


Dårlige passordvaner kan lede til kontokapring

Barn og ungdom har god digital kompetanse, men har dårligere passordvaner enn voksne. Fire av ti 9–18-åringer har delt passordet sitt med venner, ifølge Medietilsynet.

Deler barnet ditt passordet med andre, øker risikoen for å bli hacket. Da kan de bli stengt ute fra kontoen sin og uvedkommende får tilgang til bilder og innhold, som er privat. Havner sensitive bilder på avveie, kan barnet bli utsatt for krenkelser, mobbing og få problemer med å få slettet bildene fra nettet.

Slik tar du sikkerhetspraten

Når ditt barn passerer en viss alder, handler det ikke lenger om å ha full kontroll, men heller være et godt forbilde og samtalepartner. Snakk med ditt barn/ungdom om truslene man kan møte på nettet, selv om du frykter å få et nei i døren. Skjer det noe vanskelig, er det viktig at barnet/ungdommen føler seg trygg på å kunne fortelle om hva de har opplevd uten å få kjeft. Snakk om grensesetting og risikoen ved å dele seksualiserte bilder.

5 tips for å forebygge svindel

  1. Forklar for barnet at et passord ikke skal deles med andre. En god venn ønsker at du holder deg trygg på nett. Å dele passord er ikke måte å vise tillitt.
  2. Sikre barnets kontoer med å opprette totrinnspålogging
  3. Sjekk sikkerhetsinnstillingene. Kan alle se innholdet barnet publiserer på sosiale medier?
  4. Fortell barn at de ikke ukritisk skal klikke på alle lenker.
  5. Sørg for at barnet kan komme til deg hvis de har opplevd noe ubehagelig på nett. Det verste som kan skje, er at barnet ikke tør fortelle om hva de har opplevd og må håndtere det vonde helt alene.
  6.