Reise til København? Få tips fra Din Concierge

Mange nordmenn har en forkjærlighet for København og reiser gjerne dit flere ganger i året. Nå står våren og sommeren for døren og reiselysten melder seg for alvor hos oss. De fleste av oss kjenner deler av byen godt, spesielt Nyhavn, Strøget og området rundt Tivoli. Men finnes det allikevel noen, for nordmenn, ukjente skatter som er verdt et besøk? Din Concierge gir deg tips!

Vil du ha tips fra Din Concierge? Ta kontakt på telefon 987 02004 eller på epost concierge@assistansemail.danskebank.no


Severdigheter i København

Julepynt

 

Ny Carlsberg Glyptotek

Glyptoteket er ikke som andre museer, det er også en oase med en Vinterhaven som et frodig midtpunkt hvor man kan koble av fra hverdagen. Her kan du nyte en velsmakende lunsj eller en kaffe og kake blant ruvende palmer, bregner og andre eksotiske vekster.

Glyptotekets samling, i verdensklasse, består av over 10.000 kunstverk og arkeologiske gjenstander. Marmorkropper, malerier, mumier og middelsavsstemning som viser liv, kultur og sivilisasjon gjennom 6000 år.

Kunst og øl
Ny Carlsberg Glyptotek ble stiftet av brygger Carl Jacobsen som var en av 1800-tallets industrimagnater og en lidenskapelig kunstsamler. I 1888 skjenket han sin kunstsamling til offentligheten og begynte byggingen av Glyptoteket. I 1899 donerte han enda en samling, kunst fra antikken, hvilket førte en utvidelse av det nyåpnede museet.

Hagen
Bak Glyptoteket finner du en av Københavns mange oaser, Glyptotekets hage. Anlagt med symmetriske plener og blomsterbed i 1906-1908. Det finnes flere skulpturer i hagen hvor hovedverkene er «Grubleren» og «Moderkærlighed». Københavnerne bruker hagen til avslapping og det er lov å slå seg ned med medbragt kaffe og dagens avis.

Velkommen til Glyptoteket, Dantes Plads 7, åpningstider museum er tir-søn 10-17, torsdag 10-2, mandag stengt. Åpningstider Vinterhaven er tir-søn 10-16.30, bemerk at du må ha billett til museet for besøke Vinterhaven. Mer informasjon om Glyptoteket


Julepynt

 

Besøk Nyboder - et boligområde fra 1631

På initiativ fra kong Christian IV ble Nyboder oppført i 1631. Området skulle tjene som familieboliger for sjøfolk i marinen. På midten av 1700- tallet bodde på det meste 6000 personer i Nyboder hvilket gjorde at man fikk egen kirke, skole, sykehus og lovgivning, som ble håndhevet av Nyboders eget politi. I dag bor der ca 2200 personer i Nyboder, alle med tilknytning til Forsvaret.

Området er unik, og det er spesielt at vanlige folks hus får stå så lenge i København. Husene var opprinnelig dannebrogsfargede, med hvitkalkede vegger og røde skodder, før de fikk den tidsriktige okergule fargen. Nyboder ble fredet i 1944.

Å rusle i Nyboder er en fin avveksling fra storbyens puls. Gå på jakt etter spesielle gatenavn. I Nyboder finner du både Elefantstrædet, Pindsvinstrædet, Hoppenes længe og mange andre spennende og eksotiske gatenavn.

Mindestuerne
I det lille museet Mindestuerne, som består av flere stuer og rom fra 1880-tallet, får du et innblikk i Nyboders historie de siste 400 år. F.eks. en vakker modell av Nyboder slik det så ut i 1760 og en skolestue som forteller om menneskene, minnene og mytene.

Mer informasjon om Mindestuerne: https://nybodersmindestuer.dk/om-nyboder/mindestuerne/
Guided turer i Nyboder: https://nybodersmindestuer.dk/rundvisninger/

Velkommen til Nyboders Mindestuerne, Sankt Pauls Gade 24, søndager 11-14 (NB! stengt 1. påskedag og 1. pinsedag), entré DKK 20. Ta toget til Østerport stasjon eller Metroen til Marmor Kirkens stasjon.

Vil du ha flere forslag fra Din Concierge? Ta kontakt på telefon 987 02004 eller på epost concierge@assistansemail.danskebank.no

 

Opp i tårnet i Vor Frelsers Kirke

Kirken er mest kjent for sitt spiralformede spir fra 1752. Ta på deg gode sko og gå de 400 trinn som tar deg til toppen, 150 av dem er utvendige rundt spiret. Vel opp i 86 meters høyde har du en av byens beste utsikter over København. Også verdt et besøk er kirkens imponerende, utskåret orgelfasade og Nikodemus Tessins mesterverk av en altertavle.

Myten om tårnet
Det sies at spirets arkitekt Lauritz de Thurah begikk selvmord ved å hoppe ut fra tårnet fordi det var venstresnodd og ikke, som Frederik V ønsket, høyresnodd. Det er ikke sant. Thurah døde 7 år etter spiret sto ferdig pga sykdom og Frederik V var godt fornøyd med byens nye vartegn. Spiret snor seg som det skal hvis man skal forsvare det med høyre hånd, med venstre hånd hvilende på rekkverket.

Varighet 30-45 min, DKK 65 for voksne og DKK 20 for barn (5-14 år), barn skal være i følge med en voksen. På grunn av stor pågang anbefales det å forhåndsbestille billetter.

Velkommen til Vor Frelsers Kirke, Sankt Annæ Gade 29, åpningstider hver dag tårnet 09-20 og kirken 11-15.30, se også https://www.vorfrelserskirke.dk/

Vil du ha flere forslag fra Din Concierge? Ta kontakt på telefon 987 02004 eller på epost concierge@assistansemail.danskebank.no

Vannhull i København

Julepynt


Besøk Jernbanecafeen og lytt til musikk

Kun et steinkast fra Tivoli, bak Københavns Hovedbanegård, finner du Jernbanecafeen som er et av Københavns mest spesielle vannhull. Kafeen ble åpnet i 1933 og i dag er det 3. og 4. generasjon som driver stedet. Hos Jernbanecafeen er det en helt spesiell stemning og alt dreier seg selvfølgelig om jernbanen. Tak og vegger er dekket med jernbaneeffekter, oppe under taket kjører et modelltog gjennom rommet og selv toalettet har effekter fra jernbanen.

Er du glad i levende musikk er dette stedet for deg. Flere dager i uken kan du ta plass og nyte godt drikke med levende musikk som tilbehør, det er gratis inngang. Repertoriet spenner fra blues og rock til folkeviser og jazz. Med andre ord noe for enhver smak.

Velkommen til Jernbanecafeen i Revenlowsgade 16, se også https://jernbanecafeen.dk/


Hør jazz på Hvide Lam - Københavns eldste vertshus

På Kultorvet, rett ved Nørreport, finner du et av Københavns eldste vertshus Hvide Lam som ble grunnlagt i 1807. Det hele startet som en varmestue for kullhandlere hvor de kunne spise sine matpakker og nyte en øl eller en dram. De som handlet på Kultorvet besøkte også Hvide Lam etter dagens handel.

I dag er det live jazzmusikk som er en stor del av opplevelsen på Hvide Lam. Hver kveld kan du lytte til talentfulle musikere i mens du nyter en kald en. Det er gratis inngang. Og hver torsdag får musikerne selskap av en vokalist som gir musikkopplevelsen en ekstra dimensjon.

Velkommen til Hvide Lam, se også https://hvide-lam.dk/

Vil du ha flere forslag fra Din Concierge? Ta kontakt på telefon 987 02004 eller på epost concierge@assistansemail.danskebank.no