Wienerball - en eksklusiv opplevelse

Har du hørt om de imponerende wienerball, som kan spores helt tilbake til 1700-tallene, og som fortsatt utspiller seg årlig?

 I eventyrlige omgivelser og elegante antrekk danses det til vakker klassisk musikk, til langt på kveld. Ball-sesongen begynner i november og når sitt høydepunkt i januar og februar når hundrevis av ball finner sted i den østeriske hovedstadens mange historiske og praktfulle bygninger. Det er mye å sette seg inn i før man skal på Wienerball.

Kleskode

Det er veldig viktig å følge kleskoden når du skal delta på et wienerball. Gjør du ikke det, kan du i verste fall ikke slippe inn. Kleskodene varierer etter hvilket type wienerball du skal delta på, fra standard til elegant.

Dette er hva du kan forvente deg:

  • Standard wienerball – Svart slips. Det betyr at mennene skal ha på svart dress, svarte sko, hvit skjorte med vingekrage og svart sløyfe. Kvinnene skal ha lang kjole og selskapshansker. For at dansingen skal flyte så lett som mulig, anbefales det at kjolene har vidde.
  • Elegante wienerball – Hvit slips. Det betyr at mennene i tillegg til kravene for «Svart slips» også skal ha hvite hansker og et hvit foldet lommetørkle i øvre venstre lomme på jakken og hvit vest. Kvinnene har samme kleskode som for standard wienerball.
  • Annet – Kvinnene bør unngå hvit kjole. Velg riktige sko; enkle, ikke for høye og med skinnsåle, som gjør det enklere å svinge seg i wienervalsen.

Wienerballets tradisjoner

Det er noen tradisjoner ved wienerball, som det kan være verdt å vite litt om.

  • «Damenspende» - Tradisjonelt har mennene gitt sin dansepartner en gave (kjent som «damenspende»), enten når de går inn i ballsalen eller når de forlater den. Gavene varierer fra smykker til konfekt og alt der imellom.
  • Danse hele natten – De fleste wienerball starter mellom kl. 21 og kl. 22 og varer til ca. kl. 05 om morgenen. Når Johann Strauss’ Radetzkymarsch spilles markerer det slutten på kvelden. Husk gode komfortable sko, for du kan ha 8 timer med dansing i vente.
  • Åpningsseremoni - I løpet av åpningsseremonien danser debutantene, de unge som ikke har deltatt på et wienerball før, den første valsen. Deretter kunngjøre seremonimesteren at ballet er offisielt åpnet, og inviterer deg til å bli med på dansegulvet sammen med alle andre.

Lyst til å delta?

At delta på et Wienerball er en «once in a life time» opplevelse som kun er for de som er heldige å få tak i billetter. Det er veldig populært, og man trenger både flaks og god timing for å sikre seg plass og ikke minst, være villige til å betale en god del for billetten. Man skal personlig søke om å få billetter ved å sende mail til arrangøren på epost opernball@wiener-staatsoper.at

En inngangsbillett koster fra €350. I 2023 inkluderer avgiften en donasjon til en veldedig organisasjon som hjelper mennesker i nød, og hele arrangementet finner sted i en kontekst av sosial solidaritet. Les mer om Wienerball her

 

Din Concierge - gjør hverdagen enklere

Wienerball eller ikke? Har du planer om å reise til Wien uansett og trenger hjelp til å bestille hotellrom, reservere bord på restauranter, hjelp til å skaffe leiebil eller tips til hva du bør se og oppleve i byen, kan Din Concierge hjelpe deg.

Du kan ordne mye selv, men det trenger du ikke

Ta kontakt med Din Concierge på concierge@assistansemail.danskebank.no eller 987 02004, når tiden ikke strekker til. Tjenesten er gratis å bruke, du betaler kun for det du bestiller.

Bli bedre kjent med Din Concierge

Mer inspirasjon fra Din Concierge